Gyártásban

Olimpiai álom Erdélyben

Dokumentumfilm

Ma már kevesen tudják, de az 1930-as évek második felében Magyar­ország, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagja, jogosan remélhette, hogy hamarosan olimpiai játékokat rendezhet.

A második bécsi döntéssel 1940. augusztus 30-án Magyarországhoz csatolták az első világháború után Romániának juttatott területek közel 50%-át. Az így visszatért területeken számos lehetőség nyílt a téli sportokra, és ez volt az a pillanat, amikor a magyar állam felkarolta egy európai színvonalú téli sportközpont kialakításának tervét is, ahol téli olim­piát is rendezhetnek majd.

A „Magyar Nemzeti Téli Sportközpont” helyszíneként Borsafüredet jelölték ki a Radnai-havasokban. A tervezéshez a példát a Garmisch-Partenkirchen-i síközpont jelen­tette, ahol 1936-ban Németország sikeresen rendezte meg a téli olimpiát.

Olimpiai létesítmé­nyekből a magyar sportve­zetés nagyot álmodott, a „Magyar Garmisch” megtervezésekor minden sportlétesítményt nagyobbra és modernebbre terveztek a németek által megvalósítottaknál. És ezeknek a létesítményeknek nagy része el is készült.

Filmünkben bemutatjuk a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét, a terveket, és vele együtt Borsafüredet, a még ma is álló létesítményekkel együtt. Szeretnénk, ha az egykori olimpiai álom nem tűnne el nyom nélkül, hanem legalább ebben a filmben fennmaradna.