Elkészült filmek

Olimpiai álom Erdélyben

Dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával

Ma már kevesen tudják, de az 1930-as évek második felében Magyar­ország, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagja, jogosan remélhette, hogy hamarosan olimpiai játékokat rendezhet.

A második bécsi döntéssel 1940. augusztus 30-án Magyarországhoz csatolták az első világháború után Romániának juttatott területek közel 50%-át. Az így visszatért területeken számos lehetőség nyílt a téli sportokra, és ez volt az a pillanat, amikor a magyar állam felkarolta egy európai színvonalú téli sportközpont kialakításának tervét is, ahol téli olim­piát is rendezhetnek majd.

A „Magyar Nemzeti Téli Sportközpont” helyszíneként Borsafüredet jelölték ki a Radnai-havasokban. A tervezéshez a példát a Garmisch-Partenkirchen-i síközpont jelen­tette, ahol 1936-ban Németország sikeresen rendezte meg a téli olimpiát.

Olimpiai létesítmé­nyekből a magyar sportve­zetés nagyot álmodott, a „Magyar Garmisch” megtervezésekor minden sportlétesítményt nagyobbra és modernebbre terveztek a németek által megvalósítottaknál. És ezeknek a létesítményeknek nagy része el is készült.

Filmünkben bemutatjuk a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét, a terveket, és vele együtt Borsafüredet, a még ma is álló létesítményekkel együtt. Szeretnénk, ha az egykori olimpiai álom nem tűnne el nyom nélkül, hanem legalább ebben a filmben fennmaradna.

Magyar Mozgókép Díj 2023 – Legjobb rövid dokumentumfilm díjára jelölve

 

 

Jankovicsok – Egy család története

Dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával

Jankovics Marcellról, a közismert filmrendezőről, művelődéstörténészről, a Nemzet Művészéről még sohasem készült olyan film, amely nem csak őt, hanem a Jankovics család életútját veszi végig. Pedig a Jankovics család története az elmúlt 100 év magyar történelmének példázata.

Bár filmünkben a Jankovics család tagjai a történések elszenvedői, de számosan éltek át hasonló megaláztatásokat az elműlt 100 évben.  Ezek az életesemények tudatosan vagy tudattalanul, de hatottak Jankovics Marcellre. Hasonlóan ahhoz a sokezer emberhez, akik szüleik, nagyszüleik traumáit valamiképpen hordozzák magukban, akár tudnak róla, akár nem.

Forgatókönyvíró dr Jankovics Marcell: 20 esztendő Pozsonyban, és Jankovics Marcell: Lékiratok című könyvek alapján: Csortos Szabó Sándor

Rendező: Szabó Szonja

Producer: Csortos Szabó Sándor

Vezető operatőr: Dobray Máté

3D fotó animáció és grafika: Andrási Artúr

Vágó: Mórocz Péter

A filmbetétek szereplői: Boldizsár Tünde, Földes Eszter, Adorjáni Bálint, Balázs-Magyar Nimród, Bárnai Péter, Berzsenyi Zoltán, Előd Álmos, Merán Bálint, Solymosi Ákos, Végh Zsolt

Gyártás éve: 2021

Magyar Mozgókép Díj 2022 – Legjobb rövid dokumentumfilm díja

 

 

Szabadító

Dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával

Út a börtönzárka rácsainak árnyékából a szerzetesi cella felé Attilával, az egykori drogos, simlis cigány sráccal. Filmünk fókuszában Attila külső és belső útja, lelki változása, növekedése van, mely mindenkiben megnyithat kérdéseket, melyek közelebb vihetik a nézőt önmagához. Attila élettörténete létkérdéseket feszeget, miközben sok bizonytalanságot rejt a jövő. 

Rendező: Hajnal Gergely

Producer: Csortos Szabó Sándor

Vezető operatőr: Petrik András

Szereplők: Lólé Attila, a pannohalmi és a bakonybéli bencés apátság szerzetesei, és még sokan mások

Gyártás éve: 2021

Magyar Mozgókép Díj 2023 – Legjobb hosszú dokumentumfilm díja

 

Gréti világa

Kisfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

A tizenkét éves Gréti életének új szakaszába lép, amikor megkezdi középiskolai tanulmányait. A tanév egyik első napján videót készít egy barátnőjének a focizó osztálytársairól, amikor az egyikük, Csabi, ügyetlenül elesik. Maja, a domináns lány az új osztályban, észreveszi, hogy Gréti videózta a fiúkat, és faggatni kezdi őt. Gréti végül megmutatja a videót Majának, majd később el is küldi neki. Maja megosztja azt egy csoport chatben, ahol Csabi bénázása hamar mémmé válik. A gyerekek egy kihívásba kezdenek, aminek eredményeként Csabi a csoport célpontja lesz. Gréti már nem tudja kontrollálni, amit akaratán kívül elindított, és önkéntelenül is részese lesz a zaklatásnak.

Forgatókönyvíró és rendező: Szabó Virág

Producer: Csortos Szabó Sándor

Operatőr: Tausz Gábor Ezra

Animáció és grafika: Andrási Artúr, Bejó István

Hangmérnök: Puszta Márk

Vágó: Zsély Csilla

Szereplők: Bercovici Emma, Varga Luca, Nagy András Máté, Vogl Lolita

Gyártás éve: 2020

 

Őzek

Kisfilm

Anna és Péter egy vidéki szállodában megrendezett orvosi konferenciára tartanak, ahol Péter lesz az egyik előadó. Úgy tervezik, hogy a hivatalos programot követően a szállodában töltik a hétvégét. Nem sokkal a megérkezésük előtt, ahogy elhaladnak az országút egyik erdei lehajtója mellett, Anna megpillant az autóból egy férfit, amint épp felpofoz egy fiatal lányt. A váratlan brutalitás sokkolja őt, Péter viszont azt állítja, hogy az egészből semmit nem vett észre, mert a vezetéssel volt elfoglalva. Végül mégis visszafordulnak, hogy megnézzék, mi történt.

Forgatókönyvíró és rendező: Hevesi István

Producer: Csortos Szabó Sándor

Koproducer: Józsa László, Rea Rajčić, Romwalter Judit

Operatőr: Tausz Gábor Ezra

Hangmérnök: Puszta Márk

Szereplők: Bokor Barna, Varga Andrea, David Yengibarian, Törley-Havas Sára

Gyártás éve: 2020

ASIANA Short Film Festival Soeul 2021 – OFFICIAL SELECTION

Zagreb Film Festival 2021 – OFFICIAL SELECTION

 

MENETREND

Kisfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

A nagyapa stroke-ot kapott, és lebénult a bal oldalára. Fiával, Dezsővel és menyével, Beával úgy döntenek, hogy kihasználják a sajnálatos betegséget. A család lefizeti az orvost, hogy ne jelentse le a stroke-ot, és kiviszik Fatert a sínekre, ahol „véletlenül” elütheti a vonat. Úgysem tudja használni a bal kezét, lábát, akkor miért ne vágassa le? A biztosítási pénzből minden álmuk valóra válhat. Külön ház, kocsi, saját kárpitos műhely. Dezsőéknek elegük van az élet szája széléből, kell, hogy többet tartogasson a sors! A Fater ennyi áldozatot igazán meghozhat a családért. Vagy mégsem?

Forgatókönyvíró és rendező: Sallai Ervin

Producer: Csortos Szabó Sándor

Operatőr: Bárány Gábor, Kulcsár Arthur, Shwindl Endre

Hangmérnök: Heidrich Roland, Oláh Ottó

Vágó: Bárány Gábor

Szereplők: Bán János, Bán Bálint, Trokán Nóra

Gyártás éve: 2019

International Short Film Festival San Reno 2020 – OFFICIAL SELECTION

 

A magyar Olympiász

Ismeretterjesztőfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

Kevesen tudnak róla, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a modern kori olimpiák megrendezésének ötletét nem a francia Coubertin báróhoz, hanem a magyar Vermes Lajoshoz kötik. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem egy palicsi földbirtokos (ma: Palic, Szerbia) Vermes Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A Palicsi Játékok 34 éven át létezett, nemzetközi résztvevőkkel, sajátos alternatívájaként a 14 évvel később létrehozott nemzetközi olimpiai játékoknak.

Rendező: Zámborszki Ákos

Ezüstgerely Díj 2019 – Legjobb sport témájú dokumentumfilm

 

Keresztesek egykor és ma

Ismeretterjesztőfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

Mióta az iszlám vallást Mohamed próféta megalapította, folyamatos harcban áll a „Világ Többi Részével”, a Próféta halála óta pedig önmagával is (síita – szunnita ellentétet).

Az Arábiából kiinduló vallás már születése után megkezdte hódító útját, és 711-ben elért Európába is. A mórok bevették Toledót, és ezt követően századokon át tartott uralmuk a Pireneusi-félsziget egy részén. A terület visszahódítása csak 1492-ben ért véget, ekkor esett el Granada, az utolsó muszlim erőd is. Míg a spanyolok a félsziget visszafoglalásáért küzdöttek, egy másik arcvonal is megnyílt keleten: sorra indultak a keresztes hadjáratok az 1181-ben elvesztett Jeruzsálem visszavételéért. Ezek közül az ötödik hadjáratot II. András magyar király vezette 1217 augusztusában, jelentősebb eredmények nélkül. 1218-ban Jeruzsálemet még sikerült rövid időre visszahódítani, de végleges elvesztése után a következő nagy keresztény-muszlim háború az európai hadszíntéren zajlott. A török sereget a Magyar Királyság területére tört be, és az ország jelentős része 150  éven keresztül török kézbe került.. Az 1697-es zentai csatában ugyan a törökök vereséget szenvedtek, de egészen 1829-ig megszéállva tartották a mai Görögországot.

A XXI. században újabb iszlám hódítás indult Európa felé, a fundamentalista terrorizmusban megbújva. Kérdés hogy lesz-e elegendő erő arra, hogy, megállítsuk az újabb „dzsihádot”? Filmünk erre keresi a választ, miközben felvonultatja az elmúlt évezred egymásnak feszülését az iszlám és a kereszténység szemszögéből nézve, kiemelve benne II. András király egykori keresztes hadjáratát is.

Rendező: Varsányi Ferenc

 

Paradicsomleves betűtésztával

animációs sorozat (13 rész)

A Paradicsomleves betűtésztával című animációs sorozat kicsiknek szól, mégis több generációs, hiszen a gyerekek ma is ugyanazt eszik a menzákon, amit szüleik. Lackfi János verseit a Kompánia Társulat zenésítette meg, ez adja a filmek alapját. Nem megszerettetni akarjuk az ételeket, hanem összekacsintani  a gyerekekkel, velük játszani, vagy trükközni a repetáért.

Rendező: Benkovits Bálint, Sarkadi Nagy Balázs

Producer: Csortos Szabó Sándor

Adaptált gyerekversek: Lackfi János

Gyártás éve: 2016 – 2017

Kopordukciós partner: Derengo Animation

 

Wellness

kisjátékfilm

A Wellness két nyugdíjas hölgy, Ilona és Teri kapcsolatának története. A két nő évtizedek óta barátok és együtt töltik a vakációjukat egy wellness szállodában, melyre Ilona fia fizette be őket. A látszólag ideális körülmények ellenére nem tudják felszabadultan jól érezni magukat: a szobájukban elromlik a légkondicionáló és később Ilona egykori, régen látott kollégája is felbukkan.

A film egy nap eseményeit követi végig, melyben a barátnők próbálják a maximumot kihozni a nyaralásból. Az állandó nyüzsgéssel azonban csak saját szorongásaikat akarják elnyomni és a nap folyamán eddig elhalgatott titkok is a felszínre kerülnek. A nap végére a két nő megszokáson és kölcsönös elhallgatáson alapuló barátsága eljut addig a pontig, amikor mindkettőjüknek felül kell vizsgálnia, mit tudnak egymásról és önmagukról.

Rendező: Szabó Virág

Producer: Csortos Szabó Sándor

Forgatókönyv: Szabó Virág

Adaptált novella: Tóth Krisztina – A váll története

Operatőr: Tausz Gábor

Hangmérnök: Péterffy Máté

Vágó: Zsély Csilla

Szereplők: Csonka Ibolya, Egri Márta, Kovács Zsolt

Gyártás éve: 2016

International Film Festival Sarajevo 2016 – OFFICIAL SELECTION

 

Víkend

thriller

A Víkend egy tragikusra forduló erdélyi hétvégéről szól. Három magabiztos budapesti sikerember, István az építési vállalkozó (Lengyel Tamás), Márta az ügyvédje (Gryllus Dorka), és László, az ügyvédnő férje (Simon Kornél) vadászni érkeznek a hegyek közt megbúvó faluba, hogy kipihenjék a legutóbbi – első fokon felmentéssel zárult – bírósági ügyük fáradalmait.

A hétvégi pihenés helyett egy sötét, titkokkal teli víkend következik. Lassanként kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik, hogy mindenki hazudik és fel akarja használni a többieket céljai eléréséhez.

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Csortos Szabó Sándor, Pusztai Ferenc

Forgatókönyv: Mátyássy Áron, Gál Péter, Tóth Csaba

Dramaturg: Zabezsinszkij Éva

Operatőr: Győri Márk

Vágó: Gothár Márton

Látványtervező: Szabolcs János

Hang: Balázs Gábor, Dévényi Tamás

Szereplők: Gryllus Dorka, Simon Kornél, Lengyel Tamás, Vass Teréz, Árpa Attila

Gyártás éve: 2014-2015

Koprodukciós partner: KMH Film

HSC Aranyszem 2015 – Győri Márk: Víkend – A legjobb operatőr díja

 

Vágy, hogy indiánok lehessünk

kísérleti kisjátékfilm

A Vágy, hogy indiánok lehessünk, Franz Kafka utolsó szerelmének és utolsó barátságának története. Utolsó szerelmével, a nálánál húsz évvel fiatalabb, lengyel származású Dora Diamant-tal, azaz Gyémánt Dórával negyven évesen, kevesebb mint egy évvel a halála előtt ismerkedik meg, és költözik össze Berlinben. Élete utolsó barátjával, a fiatal dombóvári medikus Klopstock Róberttel a Magas-Tátrában ismerkedik meg néhány évvel korábban. Kafka – ahogy Klaus Mann kissé patetikusan fogalmaz – az ő „karjai között leheli ki lelkét”. Dora Diamant és Klopstock Róbert végig élik Kafka utolsó heteit, ápolják, és kitartanak mellette az utolsó pillanatig egy Bécs melletti szanatóriumban. Kafka itt szólítja fel Klopstockot: „Öljön meg, máskülönben Ön egy gyilkos”.

A film, a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka, egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek. A szereplők nélküli filmben a képek mintegy „aláfestései”, vizuális megerősítései a narrációnak, azaz azoknak a visszaemlékezéseknek, melyeket hol Dora Diamant, hol Klopstock Róbert mond el.

Rendező: Szemző Tibor

Producer: Csortos Szabó Sándor

Forgatókönyv: Forgách András, Szemző Tibor

Operatőr: Szemző Tibor

Zeneszerző: Szemző Tibor

Vágó: Andreas Schlichthuber

Szereplők: Barbara Massey, Lukáts Andor

Gyártás éve: 2014

NMHH Médiatanács – Szemző Tibor: Vágy, hogy indiánok lehessünk – Huszárik Zoltán-díj

23. Alter-Native Film Fesztivál, Marosvásárhely, Románia – a Művelődési Minisztérium Díja

 

Átok 3.

10 részes Tv-film sorozat

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Csortos Szabó Sándor

Forgatókönyv: Gál Péter, Zakál Edit, Szászi Zsuzsanna

Operatőr: Győri Márk

Zeneszerző: Hérincs Dániel

Vágó: Gothár Márton, Papp Szilvia, Politzer Péter

Szereplők: Bánsági Ildikó, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Pálfi Kata, Németh Alexandra, Gáspár Tibor, Adorjáni Bálint, Balázsovits Edit, Földes Eszter, Kádas József, Vilmányi Benett, Tasnádi Bence, Rétfalvi Tamás, Kurta Niké, Kovács Gergely

Gyártás éve: 2013

Koprodukciós partner: MEC Hungary

HSC Aranyszem 2013 – Győri Márk: Átok 3 – A legjobb operatőr díja

 

Berosált a rezesbanda

ifjúsági Tv és mozifilm

Kukucs város iskolájában kísérleti osztályt indítottak Riminyák tanár úr vezetésével. Riminyák szigorú, porosz elveket valló tanár, aki egy óra alatt kétszer is képes lefeleltetni az osztályt. És ez még a kisebb hibái közül való! Nem csoda hát, ha az ötletes Szinyák vezetésével a gyerekek eltérítik az iskolabuszt, és az egész osztály beveszi magát az erdőbe. Beköltöznek az üresen álló orosz laktanyába, ahol hamarosan kiderül, hogy társaságuk is van Igor, az itt maradt orosz katona személyében. Igor átveszi a parancsnokságot, és kemény kiképzésben részesíti az ifjúságot. Hamarosan rájönnek a gyerekek, hogy Riminyák tanár úrnál talán könnyebb volt az élet. A kukucsi városi híradón keresztül tárgyalnak a szülőkkel és az iskolával, feltételként szabva Riminyák elbocsájtását…

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Csortos Szabó Sándor

Forgatókönyv: Csukás István, Mátyássy Áron

Operatőr: Herbai Máté

Zeneszerző: Hérincs Dániel

Vágó: Gothár Márton

Szereplők:  Schneider Zoltán, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Fesztbaum Béla, Szemző Simon, Sipos Tamás, Rajcsányi Bence, Haála Kada, Szmeskó Máté, Koller Virág, Roszik Andrea, Rónaszéki Debóra, Balogh Richárd, Horváth Achilles, Kocsis Pál, Balogh András

Gyártás éve: 2012-2014

Koprodukciós partner: MEC Hungary

 

Átok 2.

9 részes Tv-film sorozat

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Csortos Szabó Sándor

Forgatókönyv: Gál Péter, Zakál Edit, Szászi Zsuzsanna

Operatőr: Győri Márk

Zeneszerző: Hérincs Dániel

Vágó: Gothár Márton, Kovács Zoltán, Papp Szilvia

Szereplők: Bánsági Ildikó, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Németh Alexandra, Balogh Richárd, Bán János, Vilmányi Benett, Tasnádi Bence, Kádas József, Balázsovits Edit, Fodor Annamária, Thuróczy Szabolcs

Gyártás éve: 2011

Koprodukciós partner: Tv Com, MEC Hungary

 

T.Ú.K. – Tanár úr kérem!

Tv film

1936. május 5-én az ünnepelt írón, Karinthy Frigyesen koponyaműtétet hajtanak végre Stockholmban. Az operáció közben megjelenik a teremben egy 16 éves fiatalember, akiben Karinthy egykori önmagára ismer. A fiatal Frici az élet és halál határmezsgyéjén tanyázó írót elhívja magával egy furcsa világba. Gyermekkori élményei elevenednek meg előtte, melyeket Tanár úr kérem címmel novelláskötetben is megörökített korábban. Ám az elmúlás nyomasztó közelsége új fénytörésben mutatja meg a nosztalgikus emlékeket.
Karinthy aggódva téblábol ebben a kifordult világban, miközben Frici szerelmes lesz, konfliktusba keveredik az osztályfőnökével, megbukik magyarból, katonaiskola néz ki neki, de végül kiderül, hogy az Isten is írónak teremtette. Már csak egy kérdés marad nyitva: vajon sikerül-e Karinthy műtéte, és visszatérhet-e az élők világába?

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Csortos Szabó Sándor, Koller István

Forgatókönyv: Köbli Norbert

Operatőr: Győri Márk

Zeneszerző: Hérincs Dániel

Vágó: Kovács Zoltán

Szereplők: Giacomello Roberto, Vilmányi Benett, Pindroch Csaba, Hegedűs D. Géza, Hollósi Frigyes, Hevér Gábor, Csepregi Brigitta

Gyártás éve: 2010

Koprodukciós partner: MEC Hungary

 

Átok

4 részes Tv-film sorozat

Rendező: Mátyássy Áron

Producer: Fodor Gergely, Pusztay András

Forgatókönyv: Gál Péter,Szászi Zsuzsanna, Tóth Csaba, Zakál Edit

Operatőr: Győri Márk

Zeneszerző: Hérincs Dániel

Vágó: Gothár Márton, Mátyássy Áron

Szereplők: Bánsági Ildikó, Pálfi Kata, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia, Tilo Werner, Fodor Annamária, Németh Alexandra, Vilmányi Benett, Gáspár Tibor

Gyártás éve: 2009

41. Magyar Filmszemle – Átok – A legjobb Tv film fődíja

Erasmus EuroMedia Awards 2010 –  Átok – Seal of approval

 

A Pierre Woodman sztori

Dokumentumfilm

Rendező: Szajki Péter, Kovács M. András

Producer: Fodor Gergely, Zákonyi S. Tamás, Köbli Norbert

Operatőr: Gosztola Ábris, Kiss Rudolf Péter

Vágó: Kovács M. András, Ozváry Álmos

Szereplő: Pierre Woodman

Gyártás éve: 2009

Koprodukciós partner: HBO

 

Szentendrei teátrum

Dokumentumfilm

Rendező: Szakály István

Producer: Fodor Gergely

Forgatókönyvíró: Szakály István

Operatőr: Kiss Sándor

Szerkesztő-riporter: Hutterer Ingrid

Vágó: Kiss Sándor

Gyártás éve: 2009

 

Született lúzer

12 részes Tv-film sorozat

Rendező: Bartos Péter, Szirmai Márton, Tóth Barnabás, Fischer Gábor, Vécsei Márton, Pálfi György, Erdélyi Dániel

Producer: Fodor Gergely, Gál Péter, Minda Judit

Forgatókönyv: Hegedűs Bálint, Krigler Gábor, Lovas Balázs

Operatőr: Gosztola Ábris, Miklauzic Márton, Gondár András, Szügyi Balázs, Pohárnok Gergely, Márton Balázs, Réder György

Vágó:

Szereplők:

Gyártás éve: 2008-2009

Koprodukciós partner: HBO

Busho Fesztivál – Ász Póker (Született lúzer) A legjobb vígjáték díja

 

Nexus

tudományos ismeretterjesztő film

Rendező: Szekeres Csaba

Producer: Fodor Gergely

Forgatókönyvíró: Szekeres Csaba

Operatőr: Szekeres Csaba, Várkonyi Sándor

Vágó: Kiss Sándor

Gyártás éve: 2008

40. Magyar Filmszemle – Szekeres Csaba: Nexus c. filmje Kollányi Ágoston rendezői díj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wellness-webpage