Gyártásban

A MAGYAR OLYMPIÁSZ

Ismeretterjesztőfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

Kevesen tudnak róla, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a modern kori olimpiák megrendezésének ötletét nem a francia Coubertin báróhoz, hanem a magyar Vermes Lajoshoz kötik. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem egy palicsi földbirtokos (ma: Palic, Szerbia) Vermes Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A Palicsi Játékok 34 éven át létezett, nemzetközi résztvevőkkel, sajátos alternatívájaként a 14 évvel később létrehozott nemzetközi olimpiai játékoknak.

Rendező: Zámborszki Ákos

 

 

 

KERESZTESEK EGYKOR ÉS MA

Ismeretterjesztőfilm az MTVA Média Mecenatúra támogatásával

Mióta az iszlám vallást Mohamed próféta megalapította, folyamatos harcban áll a „Világ Többi Részével”, a Próféta halála óta pedig önmagával is (síita – szunnita ellentétet).

Az Arábiából kiinduló vallás már születése után megkezdte hódító útját, és 711-ben elért Európába is. A mórok bevették Toledót, és ezt követően századokon át tartott uralmuk a Pireneusi-félsziget egy részén. A terület visszahódítása csak 1492-ben ért véget, ekkor esett el Granada, az utolsó muszlim erőd is. Míg a spanyolok a félsziget visszafoglalásáért küzdöttek, egy másik arcvonal is megnyílt keleten: sorra indultak a keresztes hadjáratok az 1181-ben elvesztett Jeruzsálem visszavételéért. Ezek közül az ötödik hadjáratot II. András magyar király vezette 1217 augusztusában, jelentősebb eredmények nélkül. 1218-ban Jeruzsálemet még sikerült rövid időre visszahódítani, de végleges elvesztése után a következő nagy keresztény-muszlim háború az európai hadszíntéren zajlott. A török sereget a Magyar Királyság területére tört be, és az ország jelentős része 150  éven keresztül török kézbe került.. Az 1697-es zentai csatában ugyan a törökök vereséget szenvedtek, de egészen 1829-ig megszéállva tartották a mai Görögországot.

A XXI. században újabb iszlám hódítás indult Európa felé, a fundamentalista terrorizmusban megbújva. Kérdés hogy lesz-e elegendő erő arra, hogy, megállítsuk az újabb „dzsihádot”? Filmünk erre keresi a választ, miközben felvonultatja az elmúlt évezred egymásnak feszülését az iszlám és a kereszténység szemszögéből nézve, kiemelve benne II. András király egykori keresztes hadjáratát is.

Rendező: Varsányi Ferenc